logo van de stichting
Hoofdpagina | MAHLER STICHTINGENxxxxx | Stichtingen en Besturen normaal lettertype groter lettertype grootste lettertype

Stichtingen en Besturen

Berichten aan het bestuur kunnen worden gestuurd aan: bestuur@gustavmahlerstichting.nl

Het bestuur van de Gustav Mahler Stichting Nederland wordt gevormd door de volgende personen:

 

Functie Naam Contact
Voorzitter Mevr. dr. E.A. (Eveline) Nikkels voorzitter@gustavmahlerstichting.nl

Mevr. Eveline A. Nikkels (1944) studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht en promoveerde in 1984 bij wijlen prof. dr. M.H. Flothuis op het proefschrift MAHLER EN NIETZSCHE (en de handelseditie verscheen onder de titel "O Mensch! Gib Acht!" Friedrich Nietzsches Bedeutung fur Gustav Mahler).

Penningmeester Drs. C.H. (Kees) Boon penningmeester@gustavmahlerstichting.nl

Kees Boon, in de geboortegolf na de oorlog in Den Haag geboren, in Amsterdam opgegroeid, studie wiskunde. Na twee jaar werk bij de Hoogovens en twee jaar leraarschap op een Amsterdamse scholengemeenschap naar Noord-Holland verhuisd en tot mijn pensioen op een scholengemeenschap in Alkmaar ‘carrière' gemaakt.

Muziekontwikkeling via de Britse popgroepen in de jaren 60, naar barokplaten van Corelli, zonen van Bach en Telemann. Vanaf mijn vijfentwintigste een aantal jaren een passepartout bij de VARA-matinee uitgebuit. Daar kennisgemaakt met Mahler, Bruckner, Richard Strauss en vooral overrompeld geraakt door de Russen: Sjostakowitsj, Prokoviev, Stravinsky, Rachmaninov. Later ook de vroeg twintigste-eeuwers als Korngold, Weill, Zemlinsky. Kamermuziek en de (Mahler-)liederen ontroeren mij vaak nog meer dan de grote symfonieën.
Meest favoriete werk: Das Lied von der Erde in de versie voor kamerorkest van Riehm.
O ja, nog maar één bedevaartplaats bezocht: het componeerhuisje in Toblach op terugreis van een vakantie in Griekenland. Ontroerend simpel en puur!

 

Secretaris Dhr. drs. L. (Louis) Ekstein secretaris@gustavmahlerstichting.nl

Louis Ekstein (1946) studeerde bedrijfssociologie/-kunde in Rotterdam. Hij is werkzaam geweest in de informatica, onderwijs en organisatieadvies. Op muzikaal gebied deels cursoris deels autodidact. Speelt dwarsfluit. Mahler-liefhebber sinds de film Der Tod in Venedig van Visconti. De combinatie van twee hobbies (geneaologie en Mahler) heeft geleid tot een onderzoek naar de geboortedatum van Gustav Mahler. Een publicatie hierover is in voorbereiding.

Bestuurslid Dhr. drs. F. A. (Freddy) van Maurik f.a.vanmaurik@gmail.com

Freddy van Maurik studeerde in 2003 af als musicoloog aan de Universiteit Utrecht  bij prof. dr. Paul Op de Coul met een scriptie over de vroege handschriften van Mahler, te weten de Klavierquartettsatz, het scherzo-fragment voor pianokwartet, eentweetal liedfragmenten en een vroege schets van het Kräftig, bewegt uit de Eerste symfonie. Sinds 2006 maakt hij deel uit van de redactie, en sinds 2009 lid van het bestuur van de GMSN.

Bestuurslid Dhr. dr. F.W. (Frits) Zwart frits.zwart@denhaag.nl

Frits Zwart (1954) studeerde aan de bibliotheekacademies te Den Haag en Amsterdam. Vervolgens studeerde hij muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1984 afstudeerde. In 1999 promoveerde hij met het proefschrift 'Willem Mengelberg 1871 - 1951: een biografie 1871 - 1920'. In 1981 werd hij wetenschappelijk assistent bij de muziekbibliotheek van het Haags Gemeentemuseum, daarna conservator van de collectie muziekarchieven en in 1999 hoofdconservator van de Muziekafdeling. Vanaf 2001 gaf hij ook leiding aan het Nederlands Muziek Instituut, waarvan hij thans directeur is.

 


Gustav Mahler Stichting Nederland (GMSN)

 


Oprichting


De Gustav Mahler Stichting Nederland (GMSN) is oorspronkelijk in 1956 opgericht als een onderafdeling van de Internationale Gustav Mahler Gesellschaft (IGMG) te Wenen, is - formeel gezien - pas sinds 3 mei 1978 een zelfstandige stichting (die vanzelfsprekend nauwe betrekkingen met het IGMG onderhoudt). Onder het menu DE STICHTING treft u informatie aan over de GMSN, gelieerde stichtingen, bestuur, doelstellingen en alle recente jaarverslagen. Als donateur ontvangt u jaarlijks drie of vier maal het blad Mahler Nieuws.


Secretariaat GMSN


Minister Lelylaan 4 2285 HJ Rijswijk Nederland; Telefoon: +31 70 394 15 97.


Bank


Rekeningnummer: NL29 INGB 0000 1456 77 t.n.v. Gustav Mahler Stichting Nederland te Alkmaar.


Doelstelling GMSN


De stichting stelt zich ten doel de werken van Gustav Mahler in zo breed mogelijke kring te verbreiden. De stichting tracht dit doel te bereiken door:


a. het bevorderen van een wetenschappelijk verantwoorde uitgave van Mahler's werken;


b. het bevorderen van en propageren tot bezoek aan uitvoeringen van Mahler's werken;


c. het bevorderen en propageren van het wetenschappelijk Mahler-onderzoek en van uitgave van geschriften, waarin de resultaten van zodanig onderzoek worden gepubliceerd;


d. het uitbreiden van het Mahler-archief in Nederland benevens te trachten bijdragen te leveren aan het Mahler-archief te Wenen;


e. het uitgeven van een mededelingenblad in Nederland en het verspreiden van berichtgevingen der IGMG te Wenen, zoals 'Jahresberichten', Nachrichten zur Mahlerforschung en eventuele andere publicaties.


 


ANBI


De Gustav Mahler Stichting Nederland heeft de ANBI status. Het RSIN nummer is 815402739.


Giften aan de stichting kunnen tot 125% aftrekbaar zijn voor de belasting.


 

 


 
Meldt u aan als donateur
Wilt u donateur worden van de GMSN?
Vul dan het inschrijfformulier in dat u vindt op de volgende pagina.

inschrijfform
 
Concertagenda
Werk
Vierde symfonie
Plaats
Amsterdam
Zaal
Concertgebouw
Dirigent
179
Orkest
Radio Filharmonisch Orkest
Datum
21-11-2020
21.11
Werk
Eerste symfonie
Plaats
Utrecht
Zaal
Tivoli Vredenburg
Dirigent
223
Orkest
Radio Filharmonisch Orkest
Datum
12-03-2021
12.03
 

 

Copyright © 2002-2020. Gustav Mahler Stichting Nederland
Hoofdpagina | Sitemap | Contact