Gustav Mahler speelt piano...

Akoestische of elektrische opnames met Gustav Mahler als dirigent zijn er helaas niet. Toch horen we de componist hier zelf spelen, dankzij een vernuftig fijnmechanisch instrument dat in september 1904 op de Leipziger Messe werd gepresenteerd: de zelf spelende of reproductiepiano van de firma Welte Mignon uit Freiburg.  

Op 9 november 1905 nam Gustav Mahler (op mechanische wijze) vier pianorollen op voor Welte-Mignon: de liederen "Ging heut’ Morgen über’s Feld" en "Ich ging mit Lust durch einen grunen Wald", alsmede de delen "Trauermarsch" uit zijn recent voltooide 5e en "Das himmlische Leben" uit de 4e symfonie.  

De muziek geeft een zeer gedetailleerde indruk van hoe Mahler zijn eigen muziek speelde, omdat de reproductiepiano ook tempo, frasering, pedaalgebruik en dynamiek kon verklanken. Dat betekent dat we niet alleen de noten horen, maar ook de interpretatie van de solist – en in dit geval dus de componist. Zoals Mahler zelf al zei: “Das wichtigste in der Musik steht nicht in den Noten.” 

 

Volg onderstaande link om een fragment te beluisteren.

Gustav Mahler speelt Das himmlische Leben